SOS digest: 19. - 26. října 2010

Server Sdružení Obrany Spotřebitelů (SOS) uveřejnil v týdnu od 19. do 26. října 2010 tyto články související s tématem zdraví:

 Rizikový výrobek Jo - Jo míček

Česká obchodní inspekce zjistila, že na trhu ČR je v nabídce pro spotřebitele výrobek, který představují riziko pro uživatele a to zejména pro děti. Jedná se o výrobek Jo – Jo míček ježatý se světélkem a korálky. Výrobce i dovozce toho výrobku nejsou dosud známy.
20.09. 2010

Farmářské trhy se stávají hitem spotřebitelů

Poslední dobou dochází k růstu počtu míst, kde se konají tzv. farmářské trhy. Je to jistě dobrá zpráva pro všechny, kdo chtějí nakupovat nejen ovoce a zeleninu od českých výrobců, ale i maso, sýry, pečivo či alkoholické a nealkoholické nápoje.
21.09. 2010

Na zahradu nůžky jen odolné

Přípravy zahrady na zimu jsou v plném proudu a mnozí majitelé zahrad a ovocných sadů právě nyní tápou při výběru těch správných nůžek. Časopis TEST přináší výsledky testování patnácti zahradních nůžek. Jako už mnohokrát, i nyní se potvrdilo, že kvalita se nepozná vždy jen podle ceny, a že právě v ní jsou mezi zahradními nůžkami velké rozdíly a rukojeti některých nůžek obsahují toxické látky.
21.09. 2010

Kontrola podmínek obchodování

Nejen správně vyrobené, ale i správně zabalené, přepravované a označené, musejí být potraviny živočišného původu. Od počátku měsíce září probíhá na celém území ČR mimořádná veterinární kontrola zaměřená na obchodování s potravinami živočišného původu a týká se i obchodování s drůbežím masem.
21.09. 2010

Salmonely nepodceňujte!

Riziko onemocnění salmonelózou pro lidi existuje, nikoli však jen prostřednictvím čerstvého drůbežího masa. Salmonely, které jsou všudypřítomné v okolním prostředí, mohou kontaminovat potraviny, zejména takové, které jim poskytnou „živnou půdu“, tj. jsou vlhké, popřípadě sladké. Takovou surovinou může být i maso, to se však nejí (až na výjimky) syrové, drůbeží pak vůbec ne. A tepelným zpracováním se pochopitelně salmonely ničí, a nejen ony.
22.09. 2010

Češi oběd odbývají

Společnost Edenred, vydavatel stravenek Ticket Restaurant, vypracovala hloubkový mezinárodní průzkum zabývající se stravováním lidí v průběhu pracovního dne, v šesti evropských zemích. Průzkum je součástí mezinárodního projektu FOOD, jehož zadavatelem je Evropská komise.
22.09. 2010

Ministerstvo varuje před dalšími polskými barvami na vlasy

Ministerstvo zdravotnictví na svém webu ve čtvrtek znovu varuje veřejnost před nákupem barev na vlasy polského výrobce Venita, rizikových je 17 odstínů. Před výrobky stejné společnosti ministerstvo varovalo již před týdnem a půl.
23.09. 2010

Nebezpečné léky

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) zahájil podzimní fázi kampaně „Nebezpečné léky“, která má za cíl varovat širokou veřejnost před riziky spojenými s nákupem a užíváním padělků a nelegálních přípravků. Celá kampaň tak reaguje na zvýšený výskyt padělků a nelegálních přípravků, a to nejen v ČR, ale i ve světě. Podzimní fáze kampaně probíhá od poloviny září a je zaměřena na celou republiku.
23.09. 2010

Většina lidí v ČR chce regionální potraviny

Naprostá většina spotřebitelů v ČR chce nakupovat kvalitní místní potraviny a 86 procent dotazovaných vítá vznik značky Regionální potravina. Vyplývá to z průzkumu ministerstva zemědělství, o jehož výsledcích informovala mluvčí Tereza Dvořáčková.
24.09. 2010

Elektronická zdravotní knížka

Přes dva miliony pacientů, více než 14 tisíc zdravotníků a stovka nemocnic už používají v Česku elektronickou zdravotní knížku, která umožňuje online přístup ke zdravotním údajům. Novináře o tom ve čtvrtek informoval mluvčí provozovatele knížek, společnosti IZIP, Tomáš Staněk.
24.09. 2010