Kvalita potravin: Jogurty

"Jogurt se během posledních dvaceti let stal úplně jinou potravinou. Z pevné bílé hmoty je kašovitá břečka."

Jogurty jsou dnes mnohem řidší než bývaly, protože obsahují více vody. Dříve normy stanovily obsah celkové sušiny v bílém jogurtu na 22 procent, dnes je běžné, že mají kolem 12 - 13 procent. Nevyhovující konzistence takových výrobků pak musí být "dolaďována" pomocí přídavných látek, jako jsou modifikované škroby, jedlá želatina, karagen nebo xantanová guma.

Hospodářské noviny podrobily zkoušce celkem 23 jogurtů různých značek, rozličné tučnosti, s příchutí i bez. Většina z nich měla kašovitou konzistenci (testem prošly pouze 3 jogurty).

Jogurt, který by dosahoval standardů staré normy a měl 22 procent sušiny, na trhu již není k dostání. A co je ještě horší, spotřebitelé si na to zvykli a myslí si, že tak jogurt má vypadat. Řada z nich proto tekoucí konzistenci vyžaduje. Prodejci z toho pochopitelně těží, jak nejvíce mohou. Je pro ně výhodnější prodávat výrobky s větším obsahem vody, mají tak nižší náklady. Některé firmy kašovitou konzistenci svých výrobků dokonce nabízejí jako zvláštní "kvalitu". To, co se dříve nesmělo jogurtem ani nazvat, dnes klidně může být označeno štítkem "Extra krémový jogurt".

Cítíte se podvedeni? Lze se dané situaci bránit? ... Obtížně, ale lze. Co spotřebitelé nebudou kupovat, to výrobci přestanou nabízet. Etikety na potravinách pomohou při výběru kvalitních (nebo zatím alespoň relativně kvalitnějších) výrobků. Celý článek: ihned.cz

Související článek: České potraviny? Samá náhražka