Důležitým faktorem při rozhodování o způsobu tepelné úpravy vajíček je jejich stáří. Kratší dobu zahřívání nad 80 st.C (tj. vajíčko na měkko, míchaná vajíčka, volské oko) bychom měli volit pouze u čerstvých vajíček (tj. do 10 dnů od snášky). Naopak jsou-li vajíčka starší než 10 dnů, měla by být konzumována pouze vařená natvrdo. Jak ale poznáme, zda je vajíčko čerstvé?
Čerstvé vajíčko neplave |
Poněkud sofistikovanější způsob, než uvádí autor iDNES ve výše uvedeném výstřižku, nabízí jeden ze čtenářů v diskuzi pod článkem, z něhož výstřižek pochází:
"Vejce se zkouší v 6% roztoku NaCl, ne ve vodě. Čerstvé leží na dně, asi po týdnu leží na dně špičkou a zadní část je přizvednutá, asi za 11 dní se dotýká hladiny asi za 17 dní vykukuje z vody. Takže zkouška ve vodě asi čerstvost neřeší. Taky záleží na chlazení. Hustota vejce se zmenšuje - unikají plyny při stejném objemu."
No, tak poslední větě úplně nerozumím, ale první část doporuční zní dobře, možná by to stálo za vyzkoušení... :-)
"Vejce se zkouší v 6% roztoku NaCl, ne ve vodě. Čerstvé leží na dně, asi po týdnu leží na dně špičkou a zadní část je přizvednutá, asi za 11 dní se dotýká hladiny asi za 17 dní vykukuje z vody. Takže zkouška ve vodě asi čerstvost neřeší. Taky záleží na chlazení. Hustota vejce se zmenšuje - unikají plyny při stejném objemu."
No, tak poslední větě úplně nerozumím, ale první část doporuční zní dobře, možná by to stálo za vyzkoušení... :-)