Mininotes: vajíčka

Důležitým faktorem při rozhodování o způsobu tepelné úpravy vajíček je jejich stáří. Kratší dobu zahřívání nad 80 st.C (tj. vajíčko na měkko, míchaná vajíčka, volské oko) bychom měli volit pouze u čerstvých vajíček (tj. do 10 dnů od snášky). Naopak jsou-li vajíčka starší než 10 dnů, měla by být konzumována pouze vařená natvrdo. Jak ale poznáme, zda je vajíčko čerstvé?
clipped from ekonomika.idnes.cz
Čerstvé vajíčko neplave
Chcete vědět, jestli je vajíčko opravdu čerstvé? Dejte ho do nádoby s vodou. Pokud bude čerstvé, zůstane u dna. Naopak stará vejce, u kterých bude už velká vzduchová bublina, budou plavat na hladině.

blog it

Poněkud sofistikovanější způsob, než uvádí autor iDNES ve výše uvedeném výstřižku, nabízí jeden ze čtenářů v diskuzi pod článkem, z něhož výstřižek pochází:

"Vejce se zkouší v 6% roztoku NaCl, ne ve vodě. Čerstvé leží na dně, asi po týdnu leží na dně špičkou a zadní část je přizvednutá, asi za 11 dní se dotýká hladiny asi za 17 dní vykukuje z vody. Takže zkouška ve vodě asi čerstvost neřeší. Taky záleží na chlazení. Hustota vejce se zmenšuje - unikají plyny při stejném objemu."

No, tak poslední větě úplně nerozumím, ale první část doporuční zní dobře, možná by to stálo za vyzkoušení... :-)

pridej.cz