SOS digest: 16. - 22. 6. 2008

Server Společnosti Obrany Spotřebitelů (SOS) uveřejnil v týdnu od 16. do 22. června osm článků, které se týkaly zdraví. V dalším textu tedy najdete sezónně aktuální rady, bezpečnostní opatření a informace o kvalitě a nezávadnosti potavin.


Nezapomínejte pít!

Nejen během letních veder bychom neměli zapomínat na dostatečný pitný režim. Především u starších osob a dětí musíme kontrolovat příjem tekutin. V letních měsících jsou na místě ovocné šťávy, voda, čaj, limonády. Nevhodné jsou alkoholické nápoje.

16.06. 2008

Sezóna grilování je v plném proudu

Co nejlépe podniknout ve vlahém podvečeru? Možností je samozřejmě více. Přestože občas může sprchnout, mnohého labužníka to neodradí od grilování masa nebo uzenin.

17.06. 2008

Hrozí vepřům salmonela?

Dalo by se říci, že v porovnání s řadou členských zemí EU jsme na tom, pokud jde o četnost salmonel v chovech prasat opravdu dost dobře.

17.06. 2008

Chorvatsko zpřísňuje zákon o bezpečnosti na silnicích

V Chorvatsku platí ode dneška nový zákon o bezpečnosti silničního provozu. Za překročení rychlosti hrozí nově v Chorvatsku vězení, výrazně dražší budou i pokuty. ČTK o tom dnes informoval mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura. Podle odhadů navštíví letos Chorvatsko asi milion českých turistů. Většina z nich přitom podle Okamury pojede do Chorvatska autem.

17.06. 2008

IKEA stahuje z prodeje nebezpečnou lampu

Společnost Ikea stahuje z prodeje nebezpečnou bodovou lampu Femton, u které kvůli konstrukční vadě hrozí riziko přehřátí žárovky. Lampy Femton byly k dostání i v České republice, kde jich od loňského podzimu bylo prodáno zhruba 1200. Lidé, kteří si tyto bodové lampy koupili, je mohou v obchodech Ikea vrátit a dostanou zpět peníze. ČTK o tom dnes informovala Jindra Válová ze společnosti Ikea ČR, která v Česku provozuje čtyři obchodní domy s nábytkem a bytovými doplňky.

17.06. 2008

„Good Egg" – "Dobré vejce"

Více než 20 společností z EU obdrželo v dubnu v Bruselu ocenění „Good egg" – „Dobré vejce". Toto ocenění v minulém roce vyhlásila mezinárodní organizace na ochranu hospodářských zvířat Compassion In World Farming, se sídlem v Anglii. Good Egg Award oceňuje společnosti, které používají či obchodují s vejci z volných chovů nebo z chovů na podestýlce místo vajec snesených slepicemi v klecových bateriových systémech. Tato událost přináší významný posun pro zlepšení života a dobrých životních podmínek (welfare) slepic (tzv. nosnic) snášejících vejce pro nasycení lidí.

18.06. 2008

EP: Více bezpečnosti chodcům a cyklistům

Evropský parlament přijal poměrem hlasů 642:8:7 návrh nařízení, kterým se zavádí soubor norem na posílení bezpečnosti chodců a cyklistů na veřejných komunikacích. Legislativa zavádí nové technické požadavky na osobní a užitkové vozy, jako je systém asistence při brzdění, který posiluje účinnost ABS.

18.06. 2008

V ČR se prodávala rýže s nepovolenou genetickou modifikací

Státní zemědělská a potravinářská inspekce v minulém týdnu obdržela prostřednictvím Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva informace, z kterých vyplývalo, že by se na českém trhu mohla vyskytovat rýže s neschválenou genetickou modifikací. Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenské republiky totiž zadržela 7660 kilogramů rýže s genetickou modifikací LL RICE 601. Do spotřebitelských balení rýži zabalila česká společnost Podravka - Lagris a.s. z Dolní Lhoty u Luhačovic, surovinu však nakoupila od italského dodavatele.

19.06. 2008

pridej.cz